Biografie

Als een verlengstuk van de zoektocht naar en ontdekking van mijn ware gevoel ben ik gestart met het maken van vrij werk. Ik heb dan ook in eerste instantie een serie zelfportretten gemaakt. Via mijn fotoserie met vrouwelijke modellen wil ik benadrukken dat wanneer je jezelf blootgeeft, figuurlijk en soms ook letterlijk, je wellicht meer bij jezelf komt.

In mijn onderzoek focus ik op het (naakte) lichaam van de vrouw die ik wil bevrijden van onderdrukte gevoelens. Tijdens de fotosessies met vooral vrouwelijke modellen voer ik vaak openhartige gesprekken over verdriet, schaamte en de (on)mogelijkheid om over verlegenheid en onzekerheid heen te stappen. Hiermee bouw ik een vertrouwensband op. Zo heb ik ontdekt dat veel vrouwen een verleden met zich meedragen dat ze eigenlijk van zich af zouden willen schudden teneinde van zichzelf te kunnen houden. In deze tijd van social media, waarin de perfecte buitenkant centraal staat, wil ik juist de echtheid van de binnenkant en de imperfecte schoonheid van de het lichaam in al zijn vormen en gedaantes tonen. Dit gaat hiermee ver voorbij het zogenaamde #Me Too – gevoel.

Elementen als seksueel verlangen en begeerte spelen namelijk daarbij geen rol. Dat betekent niet dat het resultaat niet erotisch en/of sensueel beladen kan zijn, maar dan is dat een spontaan gevolg van de samenwerking tussen het model en mij, nooit het doel.
Ik zie deze reeks serie foto’s als een afsluiting zowel als een nieuw begin. Net zoals fotografen als Gerard Fieret en Miroslav Tichý zoek ik naar pure authenticiteit waarbij ik thema’s als schaamte, twijfel maar ook gekte en exhibitionisme niet schuw. Daarnaast ervaar ik het vrouwelijk lichaam als een bijna abstract landschap van curves en vormen die zowel verhullen als openbaren. Een aantal foto’s is daarom behoorlijk abstract met de nadruk op vorm en kleurcontrast.

Naast mijn vrije werk ben ik gespecialiseerd in portret- en reportagefotografie en heb ik als Haagse fotograaf diverse foto projecten in de stad gerealiseerd zoals, in opdracht van de Gemeente Den Haag, het vastleggen van de verbouwing en sfeer van de Haagse markt op de Herman Costerstraat: een combinatie van marktkooplui en bezoekers die een mooie weerspiegeling geeft van onze multiculturele samenleving en het daarbij behorende brede aanbod van producten. Ook heb ik voor Paleis Het Loo een serie foto’s gemaakt op de koninklijke zolders van het Paleis. Ik fotografeer voor diverse opdrachtgevers en stuur indien gewenst graag per mail een compilatie van dit werk.

Mijn inspiratiebronnen zijn onder meer de fotografen Miroslav Tichý, Henri Cartier-Bresson en de Haagse kunstenaar Gerard Fieret maar ook kunstenaars als René Magritte, Man Ray en Salvador Dalí.

In 2016 ben ik geballoteerd tot kunstenaars lid van Pulchri Den Haag en ik ben aangesloten bij de beroepsorganisatie DuPho.

Voor vragen of verkoop van prints klik hier voor contact.

TENTOONSTELLINGEN

2019
Solotentoonstelling, KV2, ANNA Vastgoed & Cultuur Den Haag
Groepstentoonstelling, De Galerie Den Haag

2018

Groepstentoonstelling, De Galerie Den Haag
Groepstentoonstelling Sandvoort Gallery, Amstelpassage Amsterdam CS

2017

Groepstentoonstelling, De Galerie Den Haag
Thematentoonstelling ‘Ontmoeten in de openbare ruimte’, Pulchri Den Haag
Voorjaarssalon, Pulchri Den Haag
Solotentoonstelling, Victor Laurentius Gallery, Den Haag
Groepstentoonstelling, Kunstcentrum De Kolk Spaarndam

2016

Najaar salon Pulchri Den Haag
Groepstentoonstelling, ‘verse aanwas’ Pulchri Den Haag
Solotentoonstelling, Pulchri Den Haag

GALLERIES

De Galerie Den Haag klik hier voor meer informatie
Sandvoort Gallery Amsterdam klik hier voor meer informatie

OPDRACHTGEVERS

ASN Bank, Bas van Pelt, Erasmus MC, Paleis Het Loo, CieremansVanReijn, Smith Communicatie, Shannon creëert, Brückel Reclame, Slachtofferhulp

PUBLICATIES

Tentoonstellingsboekje ‘Royal Showpieces’ Paleis Het Loo, Uniquole
Friese boerenzoon in Den Haag, kunstverzameling Berend D. Okma
Boek ‘mens in zijn ruimte’ Bas van Pelt: Karel Bodegom
Oranje Nassau boek: Reinildis van Ditzhuyzen en Nicole Uniquole

 

“Wij werken altijd met veel plezier met Esther samen! Zo heeft Esther afgelopen jaar de fotografie vastgelegd van o.a. diverse PR-stunts en openingen en events. Esther is kundig, professioneel en flexibel. Kortom erg fijn om mee samen te werken”

Emma Margadant – Communicatieadviseur bij Smith Communicatie

“het moment van het maken de foto’s is heel ongedwongen. Dat maakt dat er een foto tot stand komt die, als ik er naar kijk, precies weergeeft zoals ik mezelf graag zie: wie ik ben”
Nicole Uniquole

[/slide]

“Ik was op bezoek op de website van Esther. Ik zag veel mooi zwart/wit werk en jouw benadering van de mens als onderwerp spreekt mij zeer aan. Telkens net wat meer inhoud als bij de meeste straat en portretfotografen”

Piet Kemp, fotograaf

[/slide]

 

Theme — Timber
© Esther van der Wallen 2016
Back to top